Welke Canva versie heb ik nodig?

5 verschillende Canva versies: gratis en betaald


Gratis Canva

Van de gratis versie van Canva heb je waarschijnlijk al gehoord en misschien gebruik je deze nu ook wel. Canva is in essentie gratis. Je betaalt echt 0 euro per jaar en je hebt super veel mogelijkheden. Natuurlijk zijn er een aantal onderdelen binnen de gratis versie die niet tot je beschikking zijn, maar in principe kan je met de gratis versie gewoon ontwerpen maken voor social media, een gratis e-book, je eigen logo, visitekaartjes, je huisstijl, enz. Met de gratis versie van Canva kan je echt alle kanten uit.

Wil je toch net iets meer mogelijkheden, dan ga je al snel over op Canva Pro. Op dit moment kost Canva Pro 110 euro per jaar. Je kunt er dan met 1 persoon gebruik van maken.

De voordelen van Canva Pro

  • In Canva Pro heb je 100 miljoen premium stockafbeeldingen, video’s en audiobestanden gratis tot je beschikking (inbegrepen in je abonnement).
    In de gratis versie kan je deze stockafbeeldingen ook gebruiken, maar zodra je een Pro element (dan staat er een kroontje bij) in je gratis versie van Canva gebruikt en je wilt het downloaden, dan ga je een klein beetje moeten betalen (1 euro per download per element in je ontwerp). Dit hoeft dus niet meer in de betaalde versie.
  • Maak je vaak gebruik maken van de pro foto’s in de gratis Canva versie of heb je een betaald stockfoto abonnement? Dan is het zeker het overwegen waard om over te stappen op Canva Pro. Je gaat per saldo voordeliger uit zijn.
  • Je hebt de beschikking over veel meer gratis sjablonen en ook de premium sjablonen staan tot je beschikking
  • In de gratis versie van Canva kan je in het merkmateriaal 3 huisstijlkleuren opslaan. Dit is handig, maar beperkt. Heb je Canva Pro dan kan je je complete huisstijl vastleggen in het Canva merkmateriaal. Niet alleen voor jezelf, maar voor maximaal 100 bedrijven of klanten. Dus stel je onderhoudt social media voor meerdere klanten, dan kan je per klant een merkmateriaal aanmaken met daarin de huisstijlkleuren en lettertypes en logo’s. Zo heb je die altijd tot je beschikking als je aan het ontwerpen bent. Echt een Pro functie en 1 van de redenen om over te stappen op Canva Pro.
  • Een nog betere reden om over te stappen op Canva Pro is dat je de beschikking hebt over de achtergrondverwijderaar. Als je een foto upload in Canva of je neemt er 1 uit de Canva bibliotheek, dan kan je met de achtergrondverwijderaar de foto helemaal vrijstaand maken. Stel er staat een persoon op je foto voor wat struikgewas, 1 druk op de knop en een paar seconden wachten en het struikgewas is verdwenen. Je kunt er je eigen achtergrond achter zetten.
  • En dit is niet alleen voor foto’s. In Canva Pro heb je sinds kort ook de achtergrondverwijderaar voor video’s tot je beschikking. Dit is nog een beta functie, wat betekent dat de functie nog in ontwikkeling is. Ik heb ‘m getest en het werkt al redelijk goed. Zo kun je nog meer je eigen video’s maken of je eigen Gifjes als je jezelf opneemt voor een witte muur. De mogelijkheden zijn eindeloos.
  • Nog een voordeel is dat je grotere cloudopslag hebt in de Pro versie. Als jij veel ontwerpen maakt in de gratis versie zal je op een gegeven moment merken dat je opslag vol zit. Je slaat namelijk alles op online in de cloud bij Canva en je hebt in de gratis versie 5 GB tot je beschikking. Dit is best veel, maar als je ook regelmatig video’s of foto’s upload, zal dit op een gegeven moment vol zitten. In de Pro versie heb je 1 TB tot je beschikking. Eer dat je dat vol hebt, ben je wel even bezig.
  • En heb je regelmatig behoefte aan ondersteuning van de Canva helpdesk, dan helpen ze je veel sneller als je de Canva Pro versie hebt, dan dat je de gratis versie hebt.
  • Met de gratis versie kan je posten op social media. Met Canva Pro kan je content gaan inplannen. Je kunt vooruit werken. De Pro versie heeft de beschikking over een content planner. En daarmee kan je posts inplannen op o.a. Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Twitter, enz. Zo kan je makkelijk en overzichtelijk vooruit inplannen en je kunt ook statistieken terugkijken van de posts die je hebt geplaatst.

Canva for teams

Werk je met meerdere personen tegelijk in Canva? Heb je een team? Laat je wel eens een social media manager of VA voor je werken, die ook in je Canva account bezig zijn? Overweeg dan zeker Canva voor teams aan te schaffen. Zeker ook ideaal als je met meerdere personen binnen 1 bedrijf met Canva werkt. Je betaalt dan 140 euro per jaar. Je hebt dan toegang met 5 personen tot dat Canva account.

Verder biedt Canva voor teams dezelfde functionaliteiten als Canva Pro. Met nog een extra voordeel: je kunt controle uitoefenen op hoe jouw team jouw huisstijl gaat gebruiken in Canva. Je kunt bijvoorbeeld beperken dat je team enkel jouw huisstijlkleuren mag gebruiken, en niet zelf kleuren mag aanmaken. Je kunt beperken dat ze enkel jouw huisstijl lettertypes gaan gebruiken in de te maken ontwerpen en niet zelf lettertypes uitkiezen uit de Canva bibliotheek. Je kunt gaan instellen dat als jouw team een ontwerp maakt, dat het eerst door iemand (jijzelf of een aangewezen teamgenoot) goedgekeurd moet worden voordat het gepost kan worden op social media of kunnen downloaden. Zo heb je heel veel controle over de ontwerpen die gemaakt worden, maar heeft jouw team toch toegang tot jouw huisstijl.

Je hebt misschien wel gehoord over Canva for Enterprise. Deze versie is komen te vervallen toen Canva voor teams werd geïntroduceerd. Je kunt namelijk Canva voor teams uitbreiden van 5 personen naar meer personen voor een meerprijs per persoon per maand.

Canva for education

Nu zijn er nog 3 gratis versies van Canva. Zo heb je Canva for education. Je hebt een speciale Canva versie voor docenten. Deze is 100% gratis voor leraren in het basis- en voortgezet onderwijs en hun studenten. En je hebt ook nog Canva speciaal voor scholen en districten. Om over complete scholengemeenschappen uit te rollen. Als je hiervoor in aanmerking wilt komen, moet je even Googelen op Canva for education. Je gaat dan een formulier moeten invullen. Je moet dus docent zijn op een middelbare of basisschool. Je moet dit kunnen aantonen. En je gaat wat papierwerk moeten aanleveren om je aanmelding te ondersteunen bij Canva. Zodra alles is goedgekeurd, krijg je toegang tot Canva, helemaal gratis.

Deze Canva versie komt voor een groot stuk overeen met Canva Pro en Teams, met een paar verschillen. Zo zijn de sjablonen/templates meer afgestemd op het onderwijs. Het zijn zogenaamde educatieve sjablonen. Waarbij je op bepaalde vakken, vaardigheden of leerjaren kunt gaan zoeken. En je kunt bepaalde leersystemen ook koppelen aan Canva. Denk bijvoorbeeld aan digitale borden die in de scholen worden gebruikt.

Verder kan je als leraar je studenten en andere leraren uitnodigen voor Canva en je kunt digitale klaslokalen gaan maken. Je kunt dan opdrachten geven aan de leerlingen en die via Canva laten indienen en goedkeuren. Dus er zitten heel veel mogelijkheden aan Canva for education. En als je leraar of docent bent is het zeker de moeite waard om een keer in te duiken.

Canva for non profits

Een laatste versie is Canva for non profit organisaties. Canva streeft er naar dat zoveel mogelijk mensen die zich inzetten voor een betere wereld, voor onze leerlingen, gratis gebruik te laten maken van Canva.

Als jij een non profit organisatie bent, Google dan op Canva voor non profit. Je zult dan een formulier moeten invullen en wat bewijsmateriaal moeten aanleveren en je kunt dan gratis gebruik maken van Canva. En Canva vindt dit zo belangrijk dat ze onlangs het aantal personen dat hier gebruik van kan maken per account heeft uitgebreid van 10 naar 50 personen. Je hebt dan echt een hele sterke marketingtool in je handen om jouw non profit organisatie nog beter onder de aandacht te brengen. Deze versie van Canva komt bijna helemaal overeen met Canva pro en Teams.

30 dagen gratis Canva pro uitproberen

Ben je nou net zo enthousiast over Canva Pro als ik, of wil je gewoon Canva pro een keer gratis uitproberen. Dat kan! Met deze link kan je Canva Pro 30 dagen gratis uitproberen. Je kunt dan zelf de achtergrondverwijderaar een keer gebruiken. Je kunt kijken hoe groot de bibliotheek is met audio, video en foto’s. Je kunt Pro foto’s gaan gebruiken in al je ontwerpen.

En de ontwerpen die je maakt met Canva Pro blijven gewoon in je account staan, ook als je besluit na die 30 dagen niet te gaan betalen voor Canva Pro en je terug gaat naar de gratis versie van Canva. Je bent je ontwerpen dus niet kwijt. Het kan wel zijn dat je pro afbeeldingen of video hebt gebruikt. Je zult dan als je pro versie is afgelopen wel moeten betalen (voor de gebruikte Pro elementen) om je ontwerp te downloaden. Maar je bent je ontwerp niet kwijt, het blijft in je account tot je beschikking.

Dus probeer Canva Pro gewoon een keer uit. Wordt net zo enthousiast als ik. En probeer alle features een keer uit. Gratis 30 dagen Canva Pro.

Dit artikel kan affiliate links bevatten.