Ontdek de Nieuwe Canva Glow-Up - Een Rondleiding door de Laatste Updates

Als Canva witch en Canva trainer ben ik altijd op zoek naar de nieuwste tools en trends in Canva. Daarom was ik extra nieuwsgierig toen de nieuwe versie van Canva werd gelanceerd. In dit blog neem ik je mee door alle spannende nieuwe functies van de Canva Glow-Up, die het werken in Canva naar een hoger niveau tillen!

Wat is er nieuw?

De meest opvallende verandering in deze versie is het vernieuwde ontwerp. De interface is lichter en overzichtelijker geworden. Het linker menu, voorheen donker, is nu veel lichter en toegankelijker. Daarnaast zijn enkele functies verschoven of opnieuw ingedeeld, waardoor het gebruik nog intuïtiever is. Een van mijn favorieten is de mogelijkheid om feedback te geven aan Canva via een knop linksonder in het scherm. Dit laat zien hoe betrokken Canva is bij de ervaring van gebruikers.

Werken met tabs

Dit is even een handigheidje. Als je een eerder gemaakt ontwerp wilt openen, dan heb je 2 keuzes. Het ontwerp opent in een soort pop-up. Je kunt het menu links wegklikken door op het kruisje te klikken. Hierdoor ga je meteen aan het werk in hetzelfde tabblad.

Open je je ontwerp liever in een nieuw tabblad, dan klik je op het icoontje bovenaan je ontwerp. Hiermee opent je ontwerp, je raadt het al, dus in een nieuw tabblad. Ik vind dat laatste wel een stuk overzichtelijker. Dit maakt het veel makkelijker om aan meerdere ontwerpen tegelijk te werken en je overzicht te behouden.

De Canva Assistent is verplaatst

De Canva assistent is een intelligente tool die zich aanpast aan wat je op dat moment in je ontwerp hebt geselecteerd. Kies je bijvoorbeeld een afbeelding, dan krijg je opties zoals de Magic Eraser of Magic Edit voorgeschoteld. Bij het selecteren van tekst biedt de assistent weer andere, op tekst gerichte functies aan. Deze dynamische assistent zorgt ervoor dat je snel en gemakkelijk kunt werken, zonder dat je op zoek hoeft naar verborgen functies. Voorheen vond je de Canva assistent, de cirkel met de blauwe sterretjes, rechtsonder in een ontwerp. Nu staat deze linksonder, aan de zijde van het menu.

Verbeterde helpfunctie

De helpfunctie in Canva is sterk verbeterd. Je vindt het vraagteken rechts onderaan in je scherm, waar je direct vragen kunt stellen en hulp krijgt via AI. Stel een simpele vraag zoals “Hoe verander ik de achtergrondkleur?” en de assistent loodst je stap voor stap door het proces heen.

Mijn favoriete verbetering: Ruimte in je ontwerp

Een van de subtielere maar fijne wijzigingen is de mogelijkheid om je werkveld te vergroten door menu’s automatisch te laten verdwijnen wanneer je er met je muis niet overheen beweegt. Dit geeft je meer ruimte om je ontwerp te maken, zonder afgeleid te worden door onnodige elementen.

Ook de menubalk voor tekst- en beeldbewerking is zwevend geworden en verdwijnt als je de selectie van een element opheft.

Achtergrond wissen

Nog een favoriet: de functie achtergrond wissen, in Canva Pro beschikbaar, is nog toegankelijker geworden. Zodra je een foto selecteert, verschijnt er een knop met deze functie in de zwevende menubalk bovenaan in je ontwerp. Dit scheelt een hoop tijd en doorklikken.

Een paar bugs

Ondanks de geweldige nieuwe features, ben ik ook een paar bugs tegengekomen. Het pipet bijvoorbeeld, dat kleuren buiten Canva hoort op te pikken, gaf bij mij soms een verkeerde kleur terug. Gelukkig lijkt dit probleem inmiddels verholpen, maar ik blijf het in de gaten houden.

Video

Liever een visuele rondleiding? Je kunt deze bekijken op Instagram of Facebook. Voor Facebook dien je wel lid te zijn/worden van de gratis Facebookgroep Canva Support Groep NL.

Dit artikel kan affiliate links bevatten.